Wat maakt een ‘Team as a Service’ zo aantrekkelijk voor jouw IT projecten?

Software as a servicesoftwaretoepassingen die via de cloud worden aangeboden- is een term die al bekend in de oren klinkt. Maar team as a service is in België (nog) vrij onbekend.

Stel, je bent IT-manager en de business heeft behoefte aan een groot maatsoftwareproject, maar je hebt binnen IT geen capaciteit om het zelf te ontwikkelen. Een eerste stap kan zijn dat je op zoek gaan naar een aantal softwareontwikkelaars. En daar stoot je al op een eerste probleem. Er is een structureel tekort aan IT’ers in de markt, het is helemaal niet evident om de juiste mensen – werknemer of freelancer – voor je project te vinden. Wil je daar toch voor gaan, dan kan je uiteraard beroep doen op een recruiter of recruitment kantoor. Zij zullen voor jou aan de slag gaan en hopelijk de nodige ‘profielen’ leveren … die op het einde van het project met hun kennis terug vertrekken.

Bovendien kom je er niet met ontwikkelaars alleen. Er moet ook getest worden, budgetten opgevolgd, functionele analyses gemaakt … Dat zijn andere expertises waar andere skills voor nodig zijn en dus ook een ander type mensen. Heb je ook deze mensen niet in huis of vrij, herhaalt de zoektocht van hierboven zich.

En heb je – geholpen door een stevige dosis geluk – toch de nodige profielen kunnen aantrekken, blijft het nog maar de vraag of al deze mensen qua persoonlijkheid matchen en of ze erin slagen alle nodige taken mooi onder mekaar te verdelen zodat je geen hiaten krijgt in de uitvoering van je project.

Het kan op deze manier maanden duren eer een nieuw samengesteld team performant begint te draaien. Bij sommige teams lukt dat trouwens nooit. De kans dat je project niet de gewenste release datum haalt of buiten budget gaat wordt reëel.

We hebben hier bij Qframe de voorbije 20 jaar vaak middenin gezeten en hebben nagedacht over hoe we dat beter konden doen. De oplossing ligt volgens ons in een Team as a Service.

Een goeie 5 jaar geleden hebben we de knop omgedraaid en hebben we bodyshopping vaarwel gezegd.
Intussen hebben we 7 “vaste” Qframe teams die volledige projecten opnemen voor klanten. Doorgaans gaat het om grote projecten waar een team verschillende jaren mee bezig is. Maar we hebben ook een team dat simultaan meerdere kleinere projecten opneemt.

Wat maakt een Team as a Service zo aantrekkelijk?

  1. Het woord zegt het zelf: ‘as a Service’, we ontzorgen onze klant: van analyse tot oplevering met alles daartussen … en ook daarna; want een applicatie is nooit af en er zijn altijd volgende fases met kleinere en grotere onderhoud/uitbreidingen.
  2. Je raakt niet verstrikt in de werving en selectie/ recruitment mallemolen van de huidige arbeidsmarkt.
  3. Onze focus ligt op het opzetten van zo’n performante teams. Daarvoor is het nodig dat onze werknemers ‘cutting edge’ zijn en blijven. Onder andere door jaarlijks een opleidingsbudget te voorzien. Hierdoor zorgen we ervoor dat onze mensen bijblijven en dat onze klant een team van experten krijgt die continu groeien.
  4. Je krijgt een geolied team dat goed op elkaar is ingespeeld omdat ze al eerder samenwerkten en iedereen weet wat ze aan elkaar hebben en hoe met elkaar om te gaan … ook op een maandagmorgen. Ieder team volgt ook de Qframe projectaanpak met daarin een duidelijke definitie van een 200-tal taken en 9 rollen (oa. ontwikkelaar, maar ook scrum master, tester …) die deftig worden opgepakt om tot een goed project te komen. Zij nemen daardoor een vliegende start en bieden instant een hogere efficiëntie dan een heterogene verzameling van ad hoc bij elkaar gezochte mensen.  

Wil je kennismaken met onze projecten en onze teams? Neem dan een kijkje bij onze ref cases ( https://qframe.be/cases/ ) en maak kennis met de mensen achter de TaaS teams ( https://qframe.be/wie/ ).

Of wil je meer weten over waarom we naar teams zijn overgeschakeld (https://qframe.be/waarom-doen-we-het-zo/) of onze projectaanpak en dito rollen (https://qframe.be/wat/projectaanpak/)

Heb je dan nog vragen of ben je geïnteresseerd om samen te werken? Contacteer ons gerust! -> https://qframe.be/contact/