VLOK – Vlaams Loket Woningkwaliteit

Het agentschap Wonen Vlaanderen staat in voor de uitvoering van een geïntegreerd woonbeleid in Vlaanderen. Haar motto is “Een goede en betaalbare woning voor iedereen in Vlaanderen” en probeert dat te bereiken door steunmaatregelen aan te bieden voor woningen, te onderzoeken of woningen voldoen aan de kwaliteitsnormen en professionele woonactoren te ondersteunen en te controleren.

VLOK staat voor Vlaams Loket Woningkwaliteit en dient voor het beheer van de inventaris en het doel van woningen en de woningkwaliteit in Vlaanderen. Ze beheert de complexe workflows die zich hierrond afspelen tussen de diensten van Wonen Vlaanderen en de lokale besturen. Het is de opvolger van een 20-jaar oude applicatie die ondertussen uiteraard functioneel en technologisch voorbijgestreefd was.

VLOK is als Hefboomproject aangeduid in het kader van Vlaanderen Radicaal Digitaal en wordt vanuit die bron mee gefinancierd. Er worden een heel aantal Vlaamse bouwstenen gebruikt om het principe van hergebruik en authentieke databronnen te ondersteunen.

Het betreft een “responsive” webapplicatie, gebouwd met .NET in de backend en Angular in de frontend, die oa. gebruikt wordt door alle steden & gemeenten in Vlaanderen, dus er is heel wat workload. Daarom is er veel aandacht besteed aan performantie en ondersteuning van verschillende browsers.

Het project is gestart eind 2015. De initiële release heeft meer dan 2 jaar ontwikkeling gevergd door team Qarrot dat in de meest intensieve periode 13 man groot was. Ondertussen wordt er veel regelmatiger gereleased en zijn we al enkele jaren bezig met verdere uitbreidingen aan het systeem.

Een promofilmpje op de website van Wonen-Vlaanderen