Je eerste werkdag = een bootcamp? Onze collega Anne maakte het mee!

Picture by Frank Toussaint – Anne aan de slag in haar home office.

De pandemie heeft ons allen de afgelopen 2 jaar heel wat nieuwe uitdagingen bezorgd. Van werken op kantoor tot volledig remote naar hybride. We hebben heel wat nieuwe collega’s remote moeten verwelkomen en ook bij Qframe verliep dat niet anders. Onze meest recente Qframer, Anne Toussaint, liep remote stage en haar eerste officiële werkdag… ja, die viel samen op de eerste dag van onze Qframe bootcamp.

Anne gaat tokkelend door het leven, zit ze niet achter haar toetsenbord om applicaties te ontwikkelen dan maakt ze prachtige muziek op de toetsen van haar piano.

Anne in een paar woorden: behulpzaam, rechtvaardig en analytisch.

Onze ex- stagiair en nieuwste Qframer in een open interview:

Was het voor jou meteen duidelijk dat je toegepaste informatica zou studeren?

Nee, niet meteen. Ik was vooral op zoek naar een opleiding die me zou leiden naar een job met voldoende variatie. Ik twijfelde tussen een aantal opleidingen. Psychologie leek me bijvoorbeeld ook interessant om te studeren, maar de job zelf leek me dan weer minder passend.
Het conservatorium stond uiteraard ook hoog op mijn lijst omwille van mijn passie, piano, maar ik wilde me vooral eerst focussen op een opleiding met zicht op een stabiele arbeidsmarkt.

Uiteindelijk heb ik wat raad gevraagd bij enkele familieleden, waaronder iemand die in de IT sector werkt. Hij heeft me toen aangeraden om eens te kijken naar de opleiding toegepaste informatica en daar voelde ik dan meteen de juiste klik!

Op het einde van je 2de jaar moest je op zoek naar een stageplek voor je 3de jaar. Hoe ben je toen bij Qframe terechtgekomen?

(lacht) Via hetzelfde familielid die me de opleiding informatica aanraadde; blijkt dus een ex-Qframe collega te zijn. Ik vond het namelijk heel belangrijk dat ik voldoende begeleiding zou krijgen tijdens mijn stage en hij verzekerde me dat dat bij Qframe zeker het geval is, mede dankzij de omkadering van de teams.
Ik kan dat nu alleen maar beamen. Mijn stage verliep, ondanks volledig remote, echt vlot. Onze stagebegeleider en technisch architect, Ruben, stelde zich heel bereikbaar op.

Wat was het meest uitdagende aspect aan je stage?

Initieel had ik wat angst voor het remote aanpakken van het stageproject, maar de Qframe projectaanpak en de scrum meetings zorgden ervoor dat die angst snel weggewerkt werd.
Voor het stageproject had onze technisch architect, Ruben, dit keer gekozen om te werken met F# en Cycle.js. Dat was even wennen, maar was tegelijk ook heel uitdagend. Het functioneel programmeren was nieuw. Op school hadden we nog niet op die manier gewerkt, dus het was zeer leerrijk!

Ons stageproject bestond uit het verder uitbouwen van de PRIM tool, een applicatie voor tijdsregistratie en budgetrapportering. Deze applicatie wordt gebruikt in de Qframe projectteams en zorgt voor een transparante samenwerking met de klant. Wij hebben de tool, waarvan al een deel bestond, uitgebreid en bestaande zaken aangepast.

Toen je de kans kreeg om te starten bij Qframe, was dat voor jou een evidente keuze om daarop in te gaan?

Ja, ik heb geen moment getwijfeld. Initieel was het nog niet zeker of er een plek voor mij zou zijn, maar uiteindelijk kreeg ik een verrassend telefoontje dat Qframe me alsnog een loonsvoorstel wilde doen. Dat was een heel fijn moment! De manier van werken binnen Qframe en de fijne cultuur waren voor mij een reden om zonder twijfel te kiezen voor dit bedrijf.

Je had al enkele weken stage erop zitten. Was je eerste werkdag dan nog speciaal of gewoon een vervolg van datgene dat je al kende?

Mijn eerste officiële werkdag bij Qframe is op zijn minst atypisch te noemen want die viel op de eerste dag van het legendarische bootcamp weekend. De bootcamp is een jaarlijks event, een tweedaagse vol met (technische) sessies en teambuilding. Ik werd er dus direct in gesmeten en kon meteen kennismaken met het volledige Qframe team.

Om eerlijk te zijn vond ik dat best spannend. Van nature ben ik iets introverter, maar de collega’s hebben me goed opgevangen. De volgende bootcamp ga ik er al heel wat geruster in zijn.

In welk team werk je nu?

Ik maak deel uit van het Qarrot team, zij werken aan een applicatie voor Wonen Vlaanderen. Team Qarrot is het grootste Qframe team dat al een aantal jaren aan dezelfde applicatie werkt. Het is een zeer groot, complex én functioneel uitdagend project, wat natuurlijk heel wat inwerktijd vraagt.

De eerste dagen heb ik me gefocust op ‘refactoring’, dat houdt in dat ik me bezighield met het opkuisen van wat code om op een laagdrempelige manier de applicatie te leren kennen.

Nadien heb ik de applicatie verder leren kennen door mee te volgen met mijn collega developers. De onboarding verliep top. Het team heeft me goed begeleid en me welkom laten voelen.

Mocht je Qframe aanraden aan iemand, wat zou je dan vertellen?

Dat Qframe een bedrijf is dat steeds gaat voor lange termijn relaties, zowel met haar medewerkers als klanten en het klimaat. Dat ecologische aspect is ook iets dat me erg aansprak. De menselijke aanpak en het werken met teams vind ik persoonlijk een zeer groot voordeel. Ik ben niet zo goed in mezelf te verkopen. Bij Qframe hoeft dat niet, want we focussen niet op detachering maar op het plaatsen van teams. Voor mij persoonlijk is dat een zeer groot pluspunt!

Nog een paar laatste ludieke vragen:

  • Fiets of auto?

Ik heb zelf nog geen rijbewijs dus sowieso de fiets. Als ik naar kantoor kom dan is dat meestal met mijn elektrische fiets. Ik rij er een 1u20 over, maar dat is voor mij een beetje me-time. Mijn rijbewijs is iets wat lager op de planning staat, ik wil me liever eerst focussen op het verder inwerken in de job.

  • Bergen of zon?

Sowieso de bergen, daar kom ik tot rust!

  • Hond of kat?

Moeilijk, ik heb ze beiden 🙂

  • Chips of chocolade?

Welke chips of welke chocolade? (Lacht)