Met Qframe ben je in de wolken!

Steeds vaker horen we bij bedrijven: “We willen/moeten migreren naar de cloud”.

Klinkt misschien bekend? Maar hoe pak je dat aan? Hoe begin je eraan?

De leading softwareleveranciers van standaard paketten voorzien veelal reeds cloud oplossingen en bijhorende ondersteuning en beproefde migratietrajecten. Maar wat met al onze andere toepassingen?

Qframe ontwerpt en bouwt ondertussen ruim 20 jaar maatwerksoftware voor specifieke toepassingen of processen voor bedrijven. Nieuwe applicaties ontwikkelen we natuurlijk liefst zoveel mogelijk vanaf het begin cloud-native. Maar ook voor reeds bestaande applicaties valt er vaak veel te winnen bij een migratie naar de cloud. Gelukkig bestaan ook daar goede oplossingen en trajecten voor.

Stap 1 is begrijpen wat je driver is. Waarom willen/moeten jullie naar de cloud?

  • Moeten je datacenters verdwijnen?
  • Wil je je operationele kosten verlagen?
  • Wil je een beter gestructureerde backbone?
  • Wil je klaar zijn om flexibel om te kunnen gaan met een steeds sneller wijzigende toekomst?

Jullie driver is natuurlijk bepalend voor het opstellen van een sterke business case en voor het uitwerken van de beste oplossing voor jullie concrete as-is situatie. Vaak kunnen we daarbij nog bijkomende voordelen realiseren, sommige waarbij je misschien zelfs nog niet had stilgestaan.

Om daartoe te komen is een goede inventaris absoluut “key”.

  • Welke applicaties hebben we allemaal draaiende?
  • Wat doet elke applicatie en wie zijn de gebruikers?
  • In welke technologie is ze gebouwd?
  • Op welke servers draait ze en via welke wegen is ze bereikbaar?

Met jullie drivers in het achterhoofd, vertrekken we vanuit de configuration management en applicatie catalogus om een passend traject richting de cloud op maat uit te werken, met bijhorende business case. Daarvoor wordt applicatie per applicatie een afweging gemaakt tussen 6 scenario’s:

  • Rehost : ook wel “Lift & Shift” genoemd, een applicatie verplaatsen zonder code wijzigingen.
  • Repurchase : ook wel “Drop & Shop”, een grotendeels gelijkaardige Custom-of-shelf applicatie die cloud native werkt.
  • Replatform  of “Lift, Tinker, and Shift”: pluk laaghangend fruit door bv een andere licentie of managed services te gebruiken
  • Refactor duid meestal op de overgang van Monolithic naar Service Oriented architectuur. De code wordt herschreven.
  • Retire is eenvoudig: stuur een niet meer gebruikte applicatie op pensioen ipv naar de cloud.
  • Retain: jammer genoeg soms niet uit te sluiten bij bv. extreem risico op je operations. Laat ze bestaan, as-is, where-it-is.

Bron: Deloitte op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/complete-guide-cloud-migration-vijay-niles

Wanneer we het hebben over maatwerk en veelal bedrijfskritische applicaties, ligt de grootste uitdaging of de grootste onduidelijkheid vaak in de refactoring optie. In dat scenario duiken we in de broncode en pluizen we uit hoe de applicatie oorspronkelijk is ontworpen en ontwikkeld, om van daaruit in kaart te brengen wat we zouden kunnen bereiken aan de hand van cloud-native functies, en hoe we dat zo efficiënt mogelijk kunnen realiseren.

Dat is vanzelfsprekend een uitgelezen opportuniteit om naar aanleiding van wijzigende business requirements eventueel ook bepaalde functionaliteiten aan te passen of toe te voegen, de schaal te verbreden, security te verhogen, performantie te verbeteren,… Zaken die anders soms moeilijker te bereiken zouden zijn in de bestaande omgeving.

Een volgende vraag die zich aandient is voor welke applicatie welke soort cloud het meest geschikt is: publiek, privaat of hybride. We zetten ze nog even op een rijtje:

  • Private Cloud:
    De cloudservices kunnen uitsluitend binnen de organisatie gebruikt worden en zijn niet openbaar. Een private cloud bevindt zich achter een firewall.
  • Public Cloud:
    De cloudservices zijn publiek beschikbaar en kunnen door iedereen gebruikt worden, ook buiten de organisatie.
  • Hybrid Cloud:
    Dit is een combinatie van beide, waarbij bepaalde service publiek ter beschikking gesteld kunnen worden, terwijl gevoelige applicaties afgeschermd blijven binnen het netwerk van de organisatie. Medewerkers kunnen zo beiden seamless gebruiken in hun dagelijkse operaties.

Een van de belangrijkste redenen om niet altijd voor een private cloud te kiezen is wederom een business case overweging. Private cloud is immers vaak duurder dan public.

De uitkomst van deze oefening is een roadmap, een geprioretiseerd plan op maat van uw organisatie en applicatielandschap, om te migreren van on-premise naar de cloud. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar wat dan met die andere helft? Op wiens hulp kan je beroep doen om de roadmap effectief te realiseren?

Daarvoor moeten we terug naar het gekozen scenario voor elke applicatie. Voor de applicaties die ‘Retired’ of ‘Retained’ worden is het werk beperkt. In geval van ‘Rehosting’ of ‘Replatforming’ zal je je in eerste plaats laten ondersteunen door infrastructuurpartners en in gesprek gaan met cloud providers. Voor de ‘Repurchasing’ van applicaties stap je in een traject met software vendors. Voor de maatwerk applicaties die ‘Refactored’ zullen worden tenslotte, kan je beroep doen op software development partners zoals Qframe.

Cloud-native ontwikkeling van nieuwe applicaties, en bestaande applicaties refactoren om de mogelijkheden die cloud biedt optimaal te benutten, zijn onze kernactiviteiten. Maar Qframe wil graag nog een stap verder gaan om onze klanten nog beter te kunnen ondersteunen in hun traject richting de cloud. Daarom zijn we zelf als organisatie in volle ontwikkeling om onze klanten nog breder te kunnen adviseren en helpen, om de hierboven beschreven oefening samen te kunnen maken, en om de roadmap in z’n geheel te coördineren en in goede banen te leiden.

Vragen? Contacteer ons gerust, dan bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen!

#SamenNaarDeCloud #Gettheretogether #TaaS #Qframeteams