Qframe als gastheer op de VISUG-sessie: ‘Help, my IT project turns into a disaster…’

Op woensdag 7/12 was Qframe de gastheer voor een VISUG-sessie, met als topic de toepassing van een project aanpak om een project veel meer kans op slagen te geven. VISUG is de Belgische usergroep die de Visual Studio ontwikkelaars samenbrengt. Tussen de hoofdzakelijk technische sessies in het VISUG-aanbod bracht Qframe een topic dat niet technisch is, maar wel een onderwerp waarmee we als IT ontwikkelaar, technisch architect, functioneel analist, scrum master of project manager allemaal in aanraking komen.

Het bouwen van software is een complex gegeven, en veel IT projecten blijken dan ook niet succesvol. Budgetten worden overschreden, timings worden niet gehaald, scope wordt niet opgeleverd – of erger nog, de opgeleverde scope is ondertussen achterhaald en levert geen business value meer op… Heel wat elementen die een project kunnen doen falen.

In onze sessie zijn we dieper ingegaan op deze factoren, hebben we enkele key-rollen in een project in de spots gezet, en hebben we het belang uit de doeken gedaan van een project aanpak in de hele IT project flow. Dit vanaf de Explore fase – over de voorbereiding, eigenlijke ontwikkeling en oplevering –  tot aan de Review fase waarin we terugblikken op het project en de ‘wijze’ lessen meenemen naar volgende projecten.

De presentatie brachten we verhaalsgewijs aan de hand van een Prezi presentatie. Ondertussen konden de deelnemers alles wat in hen opkwam van vragen, opmerkingen, en weetjes noteren op een post-it, om volgend op de presentatie in een Lean Coffee-formule deze vragen en topics samen te bespreken.

Heel wat interactie, boeiende gesprekken en vooral tevreden gezichten waren het resultaat. Een geslaagde avond!