Doe jij ook mee aan de ‘Nationale week zonder vlees en zuivel’? 🌱 

Elke dag vlees en zuivel eten? Da’s toch niet meer van deze tijd! 🥱 
Wij roepen jullie op om eens een weekje vlees en zuivel te laten staan in de eerste week van maart. 

We dagen je uit om een week lang een ander eetpatroon uit te testen, waarbij vlees en zuivel wordt ingeruild voor vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen zuivel en vlees eten is een kleine moeite en heeft bovendien een positieve impact op mens, dier en klimaat. Denk maar aan je eigen gezondheid of verschillende kwaaltjes. Zo kan het je helpen bij het verlagen van cholesterol en minder kans op hart- en vaatziekten. ❤ 

Let’s go back to the start… 💨 

Bij Qframe voorzien we (regelmatig) je lunch (ja, écht waar 🤗) op je kantoordag. Zo hadden we in het verleden boterhammetjes van de bakker met beleg van de slager maar… bleven we jammer genoeg met te veel overschot van eten zitten.  

Resultaat: veel voeding ging de vuilbak in… 😕 #geenfanvan 

Met de komst van corona en het nieuwe thuiswerken, kozen we ervoor om individueel een broodje of een slaatje te bestellen bij een broodjeszaak. Zo hadden we geen voedselverspilling meer en had elke collega een mogelijkheid om te kiezen waar hij of zij zin in heeft. 

Maar onze duurzame mindset bleef nadenken want we wisten dat we nòg beter konden! 🚀 

In december 2022 dachten we na over een plan van aanpak om onze bedrijfslunch die we aanbieden, nog meer te verduurzamen. Zo kozen we ervoor om onze collega’s niet meer te laten kiezen uit de vooropgestelde menu van onze broodjesleverancier maar hebben we enkele uitzonderingen gemaakt op basis van de uitstoot van bepaalde producten.  

Hoezo? Uitzonderingen?  

We zijn gestart met het opmaken van een grafiek om de H²O en CO²-waarden van ons (toen huidig) beleg in kaart te brengen. Uiteraard zijn er nog vele andere factoren waarmee we rekening zouden kunnen houden maar we vonden dit al een mooi begin om te introduceren aan de Qframers. #bewustwording 

Als je goed kijkt, merk je op dat rood vlees niet op onze grafiek staat… Dit product lieten we al 100 % buiten beschouwing aangezien het aanzienlijk vervuilend en niet duurzaam is. ❌ 
 

Om je een inzicht te geven in de cijfers, ligt het verbruik bij rundsvlees op 15 500 liter H²O en 60 kg CO² en bij kip ligt dit op 3 900 liter H²0 en 6.8 kg CO² 😵 Wàt een verschil!  

Het voorstel was om de bovengrens voor waterverbruik op 4000 L te leggen en de grens van de CO² uitstoot op 8 KG. Zo kwamen we uit op een maximumgrens, aangegeven met een rode lijn in onze grafiek.  


Alle producten boven deze rode grens, zoals kaas en varken, werden geschrapt. 

Ja hoor, zelfs kaas… Nochtans is kaas een enorm goed vegetarisch alternatief maar jammer genoeg niet duurzaam. Om kaas te maken is veel land en energie nodig, ook is de broeikasuitstoot hoog en dat is ook niet goed voor de aarde. 
 
Maar waarom mogen Qframers dan nog broodjes met kipbeleg bestellen? 😕 
We willen geen keuzes opleggen maar wel bewustwording creëren naar onze medewerkers. Zo weten ze dat deze nét boven de grens voorop gelegde grens ligt. 
 
Naast onze lunch passen we dit ook toe op al onze events, teambuildings én duurzaamheidsinitiatieven waarbij we telkens opnieuw bewust kiezen voor deze milieuvriendelijkere alternatieven. 

📢 Ga jij mee je ecologische voetafdruk komende week verlagen? Of alleszins proberen, net als ons, om hier wat bewuster mee om te gaan?  

Hierbij onze tips om het leuk én lekker te houden volgende week 🥳  
(spoiler alert: zo zijn wij ook begonnen 2 jaar geleden 😉) 

  • Maak je favoriete gerecht maar probeer eens een vleesvrije vervanger 🍠 
  • Betrek je partner, vrienden of je gezin erbij met een muziekje op in de keuken 🎶 
  • Maak gebruik van de aanbiedingen in de winkel (die hier ook gretig op inspelen tijdens deze week 😉) 
  • Bekijk het als een challenge! Daag jezelf uit en ga eens uit je comfortzone 💃 
  • Verhoog je hoeveelheid groentjes 🥦 en gebruik lekkere verse kruiden! Geeft veel smaak aan je eten waardoor je je vlees zelfs niet gaat missen 😉 
  • En wees ook niet te streng voor jezelf: veranderd is nooit op 1-2-3 👏  
  • Wist je trouwens dat je jezelf 21 dagen de tijd moet geven om te wennen aan een nieuwe routine? Ook hier is dat niet anders! Maar…#smallchangesbigimpact 

Onze ervaringen:

Om dit te vieren, willen we graag bedrijven in de kijker zetten die ons al lekkere vegetarische alternatieven hebben aangeboden met dezelfde duurzame mindset! 🌱 

Onze huidige broodjes leverancier met een groot vegetarisch aanbod: 

@ Jill’s Frituur Royale  

@ The Vegan Butcher 

@ De Broers van Julienne 

@ Jarheads  

Heb jij nog duurzame adresjes die we zeker eens moeten testen? 
Laat het ons zeker weten! 🔽